Omakotisäätiö logo

Olemme siellä missä ikäihmisetkin - näkyvällä toiminnalla yksinäisyyttä vastaan

Yhteisökävelyt ovat joka perjantain odotettuja hetkiä ja avoimia ihan kaikille.

Vapaaehtoistyössä kyse on ilon tuomisesta ikäihmiselle arkeen ihan tavallisella läsnäololla, juttelulla ja avustamisella. Vapaaehtoisena pärjää hyvin perustiedoin ja -taidoin, toiminnan merkitys vastaanottajalle voi olla koko viikon kohokohta. Omakotisäätiön senioritoiminnan vapaaehtoistoiminnasta vastaa Sirkku, jonka kanssa pohdimme vapaaehtoistoiminnan merkitystä niin ikäihmiselle kuin vapaaehtoiselle itselleen.

- Matkani Omakotisäätiössä alkoi vuonna 2004 vapaa-ajanohjaajana ryhmäkodeissa. Vuodesta 2018 olin 50%:n työajalla mukana etsivään vanhustyöhön sekä senioritoiminnan kehittämiseen keskittyvässä KANTO-hankkeessa. Nykyään toimin elämänoteohjaajana ja vastaan senioritoiminnan puolella vapaaehtoistoiminnasta.

 

Elämänotetohjaaja on hurjan osuva termi, tehtävässä välitetään ja pidetään ikäihmisiä mukana yhteisössä ja otteessa elämään, ihan joka päivä.


Vapaaehtoisissa on mukana monen ikäisiä ja taustaisia aina opiskelijoista eläkeläisiin

 

Senioritoiminnan vapaaehtoisissa on mukana noin 25 aktiivista toimijaa ja noin 10 silloin tällöin mukana olevaa. Lisäksi riksaluotseja on 10, eli he kuljettavat ikäihmisiä vaikkapa tapahtumiin.

- Meillä toimintaan osallistuminen ei välttämättä jää kyydityksistä kiinni, riksakuljetuksin voimme auttaa

 

Iso osa vapaaehtoisista toimii ulkoilu- ja juttukaverina sekä asiointiapuna kaupassa tai virastoissa. Mitään erityisosaamista ei tarvitse olla, läsnäolo, luotettavuus ja toisen kohtaaminen riittävät.

- On tärkeää, että ikäihmisellä on arjessa asioita, joita hän odottaa. Myös puhelimitse tapahtuva yhteydenpito on merkityksellistä, sillä toisen kanssa keskustelu yksin asuessa parantaa omaa jaksamista ja hyvinvointia.

 

Vapaaehtoistoiminnan muodon voi valita, mukana voi olla omien aikataulujen mukaan. Useat vapaaehtoisista ovat innostuneet toiminnan kehittämisestä ja tuoneet myös omaa osaamistaan ikäihmisten saataville.

- Esimerkiksi senioritoiminnan harrasteryhmissä monessa on vapaaehtoinen ohjaaja. Tanssiliikunta ja peliryhmä alkoivat vapaaehtoisen aloitteesta samoin ajattelijoiden klubi sekä valokuvausryhmä. Myös meidän perjantainen yhteisökävelymme on vapaaehtoisten ohjaama ja siihen mukaan voivat liittyä ihan kaikki, tule vaikka lastenvaunujen kanssa päivälenkille ilahduttamaan ikäihmisiä. Kesän tapahtumissa voit taas nähdä vapaaehtoisen toimimassa grillimestarina.

 

Mitä terveisiä lähettäisit vapaaehtoistoimintaa harkitsevalle?

- Kannustan ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä. Meille voi tulla ihan omana itsenään, et tarvitse mitään erityistaitoja. Ulkoilukavereita haemme vapaaehtoistyo.fi -sivuston kautta, meihin voi olla myös suoraan yhteydessä. Haastattelen vapaaehtoiset ja siinä mietimme yhdessä mikä olisi sopiva tehtävä. Kun ulkoilukaveria etsivä ikäihminen on löytynyt käymme yhdessä läpi miten asiakas haluaa vapaaehtoisen toimivan, onko käytössä apuvälineitä tai muita huomioitavia asioita. Koulutusta järjestämme yhteistyössä eri toimijoiden kanssa, Helsingin kaupunki järjestää vapaaehtoistoiminnan kursseja halukkaille. Seurantaa teen soittelemalla säännöllisesti sekä vapaaehtoiselle että ikäihmiselle, joten yksin tässä ei jää.

 

Pitkä historia luo vahvan pohjan laadukkaalle toiminnalle

 

Omakotisäätiön vapaaehtoistoiminnalla on pitkät juuret, sillä se on saanut alkunsa vuonna 1982. Yhteisöllisyys on avainasia, vapaaehtoisten porukka on muodostunut toisensa tuntevaksi joukoksi. Näillä ihmisillä on halua auttaa Omakotisäätiössä asuvia sekä lähialueiden ikäihmisiä. Myös vapaaehtoiset saavat toiminnasta paljon; kuten rytmiä omaan arkeen, uusia ystäviä ja tietenkin iloa.

 

Asiakkaiden palaute kertoo, miten olemme onnistuneet.

- Asiakkaiden positiivinen palaute on se, joka tuo hyvän mielen vapaaehtoistoimijoille. Kun kysyn palautetta asiakkailta, joilla on kotona vieraileva vapaaehtoinen, he kokevat tulleensa autetuiksi ja löytäneensä ystävän. Yksinäisyyden kitkeminen on merkityksellistä. Kaunein asia, joka minulle on sanottu: “Kun ulkoilukaveri tulee käymään, silloin tulee aurinko.

 

Tämän parempaa palautetta tuskin voisi saada! Omakotisäätiön ahkera tiimi ansaitsee kiitoksen monipuolisesta senioritoiminnasta, vapaaehtoistoiminnan aktiivisesta kehittämisestä sekä lähialueen ikäihmisten elämänlaadun parantamisesta.Ota yhteyttä Sirkkuun ja kysy lisää!

Sirkku 0400 270 622