Kun muistisairaus on edennyt niin pitkälle, ettei kotona pärjääminen enää onnistu kotihoidon turvin, on ryhmäkoti turvallinen ratkaisu.
Ympärivuorokautisen palveluasumisen prosessi voi kestää kolmekin kuukautta. Lisätietoa saa Helsingin kaupungin verkkosivuilta.
Omakotisäätiölle voi tulla asumaan
1. Ilman Helsingin kaupungin SAS-prosessia itsemaksavana.
2. Helsingin kaupungin myöntämällä palvelusetelillä. Palveluseteli kattaa osan hoivamaksusta. Asiakkaalle jää maksettavaksi hoivan omavastuuosuus, ateriat ja vuokra. Asiakas/omaiset voivat itse valita palveluntuottajan.
3. Helsingin kaupungin sijoittamana. Helsingin kaupungin hoivapaikkakoordinaattori osoittaa asumispaikan. Helsingin kaupunki määrittelee palveluasumisen maksun asiakkaan tulojen mukaan.
Ryhmäkoti
Meillä on kaksi palvelutaloa, Mäntylä ja Merilä, joissa on yhteensä viisi ryhmäkotia. Jokaista ryhmäkotia asuttaa 15 ikäihmistä. Asukkailla on oma tilava huone, jonka voi sisustaa oman maun mukaan. Lisäksi käytössä on monipuoliset yhteiset tilat yhdessäoloon, ruokailuun ja harrastuksiin. Henkilöstömitoitus on vanhuspalvelulain mukainen. Toteutamme Helsingin kaupungin palvelukuvauksen mukaista hoivaa, jossa on huomioitu monipuolisesti vanhuksen arjen tarpeet. Meillä on myös kampaamo-, jalkojenhoitaja-, fysioterapeutti- ja hammaslääkäripalvelut lähellä, omassa kiinteistössämme.
Ryhmäkoti on paikka, jossa kaikista pidetään hyvää huolta. Se on koti, jossa apua on tarjolla yötä päivää. Yhteisissä tiloissa syödään, askarrellaan, lauletaan, katsellaan elokuvia, jumpataan ja tehdään muuta mukavaa, mitä vain mieleen juolahtaa. Ammattitaitoiset hoitajat huolehtivat, hoitavat ja auttavat kaikissa arkisissa toimissa. Asukkaan vastuuhoitaja varmistaa hyvän ja turvallisen hoidon ja huolehtii, että sairaanhoidolliset asiat ovat kunnossa. Yhteistyö omaisten kanssa on vastuuhoitajalle sydämen asia.
Kuntoutus- ja viriketoiminta
Moi, olen fysioterapeutti Marica! Moi, olen virikevastaava Jenni!
Olemme kaikkien ryhmäkotien asukkaiden sekä hoitajien arjessa mukana. Kierrämme ryhmäkodeissa säännöllisesti ja teemme myös yhteistyötä mm. Iloa&Eloa-ryhmän puitteissa. Meille on tärkeää tuntea ja kohdata jokainen asukkaamme yksilöllisesti.
Fysioterapeuttina Marica huomioi asukkaiden kokonaisvaltaisen toimintakyvyn. Tärkeää on löytää jokaisesta asukkaasta voimavaroja arjessa selviytymiseen. Tähän kuuluu esim. apuväline tarpeiden arvioimista, hyvä arki- huoneentaulun tekemistä yhteistyössä hoitajien kanssa, jotta kuntouttava hoitotyö toteutuu. "Minulle on tärkeää, että asukkaillamme on täällä hyvä olla ja mahdollisuus elää aktiivista arkea voimavarojensa mukaan."
Virikevastaavana Jenni tuo iloa ja virkistystä asukkaidemme arjen keskelle. Asukkaiden elämän historian, tuttujen tapojen ja harrastusten tunteminen on tärkeää, jotta voidaan luoda asukkaalle yhdessä mieleinen, hyvä arki. Mm. ulkoilua kauniin luonnon ympäröimänä, lempi musiikki soimassa tai vaikkapa taiteen luomista ja käsitöiden tekoa. On upeaa nähdä asukkaidemme ilon pirskahduksia sekä onnistumisen hetkiä. Joskus vain lempeä kosketus ja läsnäolo luo tärkeän yhteyden.
Luovuuden ja teknologian avulla toteutan asukkaidemme haaveita ja toiveita. Jos emme voi matkustaa Pariisiin, tuomme Pariisin tänne! Yhteisten tapahtumien järjestäminen esim. konsertit, tanssit, tuovat talon väen yhteen ja hymyn kasvoille. Retkille pakkaamme mukaan hyvät eväät ja lähdemme kohti uusia kokemuksia. "Haluan luoda asukkaille elämyksellisiä hetkiä ja toteuttaa heidän näköistään elämää."
Meistä on aina mukava kohdata asukkaidemme omaisia. Usein myös omaisilla on kivoja tarinoita kerrottavanaan läheisestään. Tarinat antavat kasvot ihmiselle. Tervetuloa mukaan arkeemme!
Meidän mottomme on: MIKÄÄN EI OLE MAHDOTONTA!
Vanhustyö on sydäntäni lähellä, sillä koen, että työ on merkityksellistä ja minulla on oikeasti mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti ryhmäkotimme ikäihmisten arkeen ja elämään. Vaikka vain hetken kerrallaan.
Henna-Riikka Honkanen
Merilän ryhmäkoti Aallokkoa ja Kaislikkoa johtava osastonhoitaja
Eniten saan iloa työstäni kun näen, että asukkaalla ja hänen omaisillaan on luottamus turvalliseen ja yksilölliseen hoitoon. Meillä parasta onkin avoimuus ja erilaisuuden hyväksyminen. Jokainen on tervetullut omana itsenään – niin asukkaaksi kuin hoitajaksi.
Laura Varis
Mäntylän ryhmäkoti Vanamoa ja Malvaa johtava osastonhoitaja
Muistisairaiden parissa teemme työtä tiedolla, taidolla ja ennen kaikkea persoonalla. Pyrin omassa työssäni siihen, että voin antaa äänen heille, jotka eivät enää puhu.
Minna Loikkanen
Merilän ryhmäkoti Rantaniittyä johtava osastonhoitaja
Monesti hoitajat sanovat asukkaiden oikein odottaneen koirien vierailua ja vierailuista puhutaan useita päiviä sen jälkeen. Kohteessa on paljon muistisairaita vanhuksia ja kerrasta toiseen saamme välillä kuulla samoja tarinoita asukkaiden nuoruudesta ja heidän omistamistaan koirista. Se ilo, jonka näkee asukkaiden silmissä syttyvän, kun koirat saapuvat paikalle, on kerrasta toiseen niin ilahduttavaa, että omat huolet ja murheet katoavat saman tien! Moni puhumaton asukas on alkanut vierailuilla ensin vain silittää koiraa ja muutaman vierailukerran jälkeen näyttää kuin he heräisivät koiran nähdessään kaukaa kuoren sisältä ja saattavat alkaa yllättäen puhumaan koiralle!
Copyright © Omakotisäätiö, 2023