Omakotisäätiö logo

Yhteisöllisellä toiminnalla ja vertaistuella hyvinvointia ja yksinäisyyden torjuntaa kotona asuville
ikäihmisille.

AVOIN SENIORITOIMINTA

Omakotisäätiön senioritoiminta on kaikille kotona asuville helsinkiläisille ikäihmisille maksutonta ja avointa toimintaa, johon voi osallistua oman kiinnostuksen ja voimavarojen mukaan. Järjestämme monenlaista toimintaa kuten liikkumis- ja keskusteluryhmiä sekä tapahtumia.
Ikäihmiset voivat myös osallistua toiminnan suunnitteluun.
Teemme myös etsivää vanhustyötä eli etsimme tukea tarvitsevia kotona asuvia ikäihmisiä Itä-Helsingissä Puotilan, Vartiokylän, Itäkeskuksen, Vuosaaren ja Marjaniemen alueella. Tarjoamme yksilöllistä ohjausta ja tukea arkeen sekä erilaisiin elämäntilanteisiin liittyviin haasteisiin.
Toiminnassamme on mukana vapaaehtoisia, jotka toimivat mm. ryhmien ohjaajina, riksakuskeina, juttuseurana, ulkoilukavereina tai tsemppareina, jos kotoa liikkeelle lähtö tuottaa vaikeuksia.

Tule mukaan toimintaan - sinun ei tarvitse olla yksin kotona!

SOITA BIRGITALLE  050 571 0119

"Senioritoiminnan avulla tuemme toimintakykyäsi ja mahdollisuuttasi osallistua erilaisiin ryhmiin ja tapahtumiin. Ota rohkeasti yhteyttä niin kerron mielelläni lisää."

RYHMÄTOIMINTAA KEVÄÄLLÄ 2024

Kevätkausi tammi-toukokuu


MAANANTAI klo 11 – 12 Musiikkiliikunta, Ryhmä kokoontuu Mäntylän juhlasalissa


MAANANTAI klo 13 – 14.30 Ajattelijoiden klubi (parittomat viikot), Ryhmä kokoontuu Mäntylän juhlasalissa


MAANANTAI klo 15 – 16 OTAGO-tasapainoryhmä, Ryhmä kokoontuu Merilän aulassa. Ilmoittautumiset Annelle puh. 050 324 8119 


TIISTAI klo 11 – 12 Seniori-kurling -peliryhmä, Ryhmä kokoontuu Merilän aulassa


TIISTAI klo 13 - 14.30 Rastilankallion Naapurit, Ryhmä kokoontuu asukastalo Kulkurissa, Rastilanpolku 1


TIISTAI klo 14 – 15 Vuosaaren kävelyt, Lähtö Vuosaaren uimahallin edestä


KESKIVIIKKO klo 11 – 11.45 Asahi -terveysliikunta, Ryhmä kokoontuu Merilän aulassa (pieni maksu)


KESKIVIIKKO klo 13 – 14.30 Hyvinvointikävely luonnossa (1 x kk) päivä ja paikka ilmoitetaan erikseen. Lisätiedot Anne puh. 050 324 8119


TORSTAI klo 13 – 14.30 Valokuvauskerho (parilliset viikot), Ryhmä kokoontuu Mäntylän juhlasalissa


TORSTAI klo 13 – 14.30 Ukkoryhmä (parittomat viikot), Ryhmä kokoontuu Merilän aulassa


TORSTAI klo 13 – 14.30 Kirjallisuuspiiri: Lukutoukat ja runorastaat

(1 x kk), Ryhmä kokoontuu Mäntylän kokoushuoneessa. Kuukauden 2. torstai.


TORSTAI klo 15 - 16  Merilän asukkaiden kahvikerho


PERJANTAI klo 11 – 12.30 Kukkapaja (kk:n 2. perjantai), Kukkapaja kokoontuu Mäntylän juhlasalissa. Huom. ilmoittautuminen.


PERJANTAI klo 13 – 14 Rauhallinen yhteisökävely, Lähtö: Puotilantie 3a


PERJANTAI klo 13 – 14 Puistojumppa ja sauvakävely. Lähtö: Puotilan Kartano


Kysy lisää: Sari p. 0400 270 622, Anne p. 050 3248 119, Birgitta p. 050 5710 119

Seuraa meitä somessa Facebook-sivulla ja Instagramissa

Etsivä vanhustyö

Etsivä vanhustyö on yksilöllistä, tavoitteellista ja ammatillista työtä palvelujen ulkopuolelle jääneiden ja tukea tarvitsevien ikäihmisten löytämiseksi. Etsimme yhdessä keinoja arjessa pärjäämiseen, toimintakyvyn ja voimavarojen vahvistumiseen sekä mahdollisuuteen osallistua erilaiseen kodin ulkopuoliseen toimintaan. Teemme yhteistyötä Helsingin kaupungin ja muiden
vanhusalan toimijoiden kanssa. Tarjoamme neuvontaa ja ohjausta, tukea yksilöllisiin elämäntilanteisiin ja ryhmätoimintaan osallistumiseen sekä ohjaamme tarvittaessa palveluihin. "Sain tietoa siitä, kuinka voin vaikuttaa hyvinvointiini ja terveyden ylläpitämiseen ja mistä voin hakea apua, jos ongelmia ilmenee”. Yksinäisyyttä kokevalle voimme etsiä vapaaehtoisen juttu- tai
ulkoilukaveriksi. Ketään ei jätetä yksin. Moni etsivän vanhustyön kautta löydetty ikäihminen on saanut uutta sisältöä elämäänsä. "Pari vuotta aikaisemmin ei ollut oikein mitään, nyt on juttu, toinen juttu ja ystävä sekä ulkoilukaveri."


Pidämme yhteyttä toiminnassa jo mukana oleviin ikäihmisiin puhelimitse, eikä yhteys katkea, vaikka ei vähään aikaan pääsisikään osallistumaan toimintaan. Kuulumispuhelut ovat ilahduttaneet monia. "Kun puhelin soi, tulee tunne, että joku välittää ja on kiinnostunut."


Toimintamallimme ’Palvelutalosta jalkautuva etsivä vanhustyö’ on kuvattu tarkemmin Innokylässä
osoitteessa https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/palvelutalosta-jalkautuva-etsiva-vanhustyo

Hyvinvointikävely ryhmäkuva
IMG_3756

Arkiliikkumisen edistäminen

Omakotisäätiön senioritoiminta tukee myös alueen ikäihmisten liikkumista Helsingin kaupungin rahoittamalla hankkeella. Tavoitteena on edistää liikkumista niiden kotona asuvien ikäihmisten parissa, joiden arkiliikkuminen kodin ulkopuolella on vaarassa vähentyä joko fyysisten tai psykososiaalisten rajoitteiden vuoksi. Hankkeessa pyritään tavoittamaan tukea tarvitsevia ikäihmisiä etsivän vanhustyön avulla, tukemaan
heidän arkiliikkumistaan yksilöllisesti sekä edistämään mahdollisuuksia liikkumisen lisäämiseen ja ryhmämuotoiseen toimintaan osallistumiseen. Monet vapaaehtoisemmekin ovat innostuneet ikäihmisten liikkumisen edistämisestä. Liikkumis- ja ulkoilukavereina toimivat vapaaehtoiset saavat myös ohjausta ikäihmisten liikkumisen edistämiseen.Yhteisöllinen toiminta

Mielekäs tekeminen, sosiaaliset suhteet ja yhteenkuulumisen tunne. Siitä muodostuu tunne osallisuudesta. Omakotisäätiön senioritoiminta edistää yhteisöllisyyttä, jota ikäihmiset ovat itse mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa. Jokainen voi osallistua kiinnostuksensa ja voimiensa mukaan. ”Saamme viikkoon ryhtiä ja elämään jotain, mitä odottaa”.


Ikääntyneenä heikentynyt toimintakyky voi vaikeuttaa liikkumista ja sosiaalisten suhteiden ylläpitämistä. Sen ei tarvitse olla este osallistumiseen. Kohtaamme kaikki yksilöllisesti ja etsimme yhdessä jokaiselle sopivaa toimintaa. Tarvittaessa etsimme vapaaehtoisen kaveriksi, jos yksin liikkeelle lähteminen tuntuu vaikealta.


Senioritoiminnan ryhmissä tutustut muihin, voit osallistua itseäsi kiinnostavaan toimintaan, pääset hyödyntämään taitojasi ja saat tarvittaessa tukea ja neuvoja vertaisilta ja työntekijöiltä. Ryhmät kokoontuvat pääosin Omakotisäätiöllä Puotilassa, mutta liikunnallista toimintaa ja retkiä järjestetään myös lähialueilla. Jos meiltä ei löydy itseä kiinnostavaa toimintaa, autamme etsimään sitä muualta. Tuemme myös ikäihmisten oman korttelitoiminnan käynnistämistä.ETÄRYHMÄTOIMINTA


Omakotisäätiön senioritoiminta tarjoaa etäryhmätoimintaa ikäihmisille tavanomaisen kasvokkain tapahtuvan yhteisöllisen toiminnan ohella. Joskus voi tulla myös säännöllisesti tavanomaiseen ryhmätoimintaan osallistuville tilanteita, ettei pääse paikan päälle fyysisesti. Tällöin voit halutessasi osallistua ryhmään etäyhteydellä. Senioritoiminnassa on kehitetty etäryhmätoimintaa henkilöille, jotka eivät ole tottuneita digilaitteiden käyttäjiä. Etäryhmään ja videotapaamisiin liittyminen opastetaan henkilökohtaisesti. Olemme hankkineet viisi tablettia, joita voidaan lainata henkilöille, joilla ei itsellään ole digilaitetta. Laitteiden käyttöön saat henkilökohtaisen perehdytyksen. Ilmoita toiveestasi osallistua etäyhteydellä, niin opastamme sinut mukaan.

Voit myös kysyä meiltä neuvoa älypuhelimen tai tabletin käytössä ja tiedon hakemisessa verkosta. Neuvomme mielellämme. Tarvittaessa ohjaamme eteenpäin alueella järjestettäviin digiopastuksiin.


 ”Kai minun tulevaisuuden tehtävä on hankkia se älykännykkä ja tietokone, kun rupeaa tuntumaan, ettei tässä kovin kauaa enää muuten pärjää. Onneksi minulla on teidät tukena.”

Digiopastus
Etäryhmätoiminta

Oletko kiinnostunut vapaaehtoistoiminnasta?


Omakotisäätiön senioritoiminnan vapaaehtoisena voit toimia juttu- tai ulkoilukaverina kotona asuvalle ikäihmiselle. Voit toimia myös erilaisten ryhmien ohjaajana, avustaa tapahtumissa ja tarjota seniorille tukea tietokoneen tai älypuhelimen käytössä. Tai haluaisitko ehkä tarjota jollekin ikäihmiselle riksakyydin luontoon? Uusia riksaluotseja koulutetaan säännöllisesti. Senioritoiminnan vapaaehtoiset muodostavat tiiviin ryhmän, jossa on mukava olla. Vapaaehtoisena voit kokea yhteisöllisyyttä ja osallisuutta kivassa porukassa. Lisäksi pääset halutessasi hyödyntämään omaa osaamistasi ja osallistumaan alueen senioritoiminnan kehittämiseen. Kaikki vapaaehtoiset perehdytetään henkilökohtaisesti toimintaan. Tukea vapaaehtoisena
toimimiseen saat aina Senioritoiminnan työntekijöiltä. Vapaaehtoisena toimiminen ei vaadi ammatillista osaamista, tärkeintä on kyky olla läsnä ihmisenä ihmiselle. Vapaaehtoisena tuot iloa muille ja saat itsekin hyvän mielen! Etsitään yhdessä juuri sinulle sopiva toimintamuoto.


”Vapaaehtoistoiminta tarjoaa auttamisen iloa ja oma mielikin virkistyy.”

Ota yhteyttä