Helsingin kaupunki on nostanut liikkumisen edistämisen yhdeksi kaupungistrategian kärkihankkeista. Tähän liittyen Omakotisäätiön senioritoiminnassa alkoi toukokuussa hanke ikäihmisten liikkumisen ja aktiivisuuden lisäämiseksi, jonka puitteissa liikkumiskoordinaattori Anne Rauma työskentelee: “Pyrimme tavoittamaan alueen ikäihmiset, joiden arkiliikkuminen on eri syistä vähentynyt”.
Luontoa rakastava fysioterapeutti Anne valmistui luonto-ohjaajaksi vuosi sitten. “Luonto on hyvä toimintaympäristö ja sillä on useita tieteellisestikin tunnettuja hyvinvointivaikutuksia. Monelle ikäihmiselle luonto on ympäristönä tuttu, jonka avulla liikkumista voidaan kannustaa ja edistää”, Anne kertoo.
Koronan vuoksi monet vanhukset ovat joutuneet pysyttelemään sisätiloissa pitkiäkin aikoja. Kynnys kotoa lähtemiseen voi olla suuri. Pienikin ulkoilulla oman kodin ympäristössä tai lähimetsässä tuo positiivisia vaikutuksia sekä mielelle että fyysiselle toimintakyvylle. Kaverin kanssa retkestä tulee turvallinen ja samalla mukava juttutuokio päivittää kuulumisia. Rohkeus liikkua kasvaa askel kerrallaan ja aloittaa voidaan ihan pienestä. Vaikkapa vain tuokio omassa pihassa ihastelemassa syksyn väriloistoa tai linnunlaulua voi tehdä ihmeitä.
Annen työ on monipuolista ennaltaehkäisevää toimintaa. Ulkokuntosaliesittelyissä tutustutaan laitteisiin ja lihaskunnon merkitykseen, luontokävelyillä lisätään henkistä hyvinvointia luonnon hyvinvointivaikutuksia hyödyntämällä. Toiminta on asiakaslähtöistä ja voi pitää sisällään melkein mitä tahansa, mikä asiakasta motivoi arkiaktiivisuuden lisäämiseksi.
Työ on myös liikkuvaa ja useinmiten tavataan asiakkaan luona. Tapaamiset asiakkaan kanssa ovat kiireettömiä hetkiä ja Anne käyttää ensikäynnillä tutustumiseen runsaasti aikaa. Tavoitteena on tutustua ja löytää se juttu mikä asiakasta motivoi tai ideoidaan yhdessä mielekästä tekemistä. Jos kynnys on korkealla lähteä mukaan vaikkapa harrastustoimintaan, niin Anne saattaa lähtee kaveriksi mukaan. Voidaan yhdessä myös vaikka harjoitella bussissa tai metrossa matkustamista, jolloin rohkeus arjen liikkumiselle kasvaa. Anne pitää yhteyttä asiakkaisiin myös puhelimitse, jolloin vaihdellaan kuulumisia tai kutsutaan asiakasta mukaan Omakotisäätiön järjestämään toimintaan. Tiivistä yhteistyötä tehdään myös muiden asiakkaan elämässä olevien toimijoiden kanssa, kuten esim. omaisten, kaupungin terapeuttien ja kotihoidon kanssa, jolloin säilyy kokonaiskuva asiakkaan tilanteesta. “Pyrin aktivoimaan asiakasta myös käyntieni ulkopuolella. Mikäli liikkumisen esteenä on fyysiset haasteet, annan jumppaohjeita ja ohjausta voin antaa myös puhelimitse käyntien välissä. Tavoitteeni on tehdä itseni tarpeettomaksi, niin että asiakas kiinnittyy johonkin toimintaan, saa lähialueelta vaikkapa ulkoilukaverin, löytää mielekästä tekemistä, voimaantuisi ja pystyisi olemaan osallinen. Työni on ihanaa, koska tässä kaikki on mahdollista”.
“Työssäni antoisin juttu on ihmisten kohtaaminen. Olen tavannut huimia ikäihmisiä, joilla on hienoja historioita, tapahtumia ja kokemuksia. On palkitsevaa, kun löytää ihmisestä piileviä voimavaroja, mistä voidaan ammentaa ja lähteä sitä vahvistamaan. Pidän myös vapaudesta, kun päivät voi itse suunnitella tarpeen mukaan sen mukaiseksi minkä koen järkeväksi. Arvostan myös yhteistyötä eri toimijoiden kanssa kuten eri järjestöt ja Helsingin kaupunki. Tässä työssä pääsen tekemään juurikin sitä mitä haluan. Pieniltä kuullostavilla asioilla on ihmisten elämänlaatuun valtava vaikutus. On hienoa kuulla, jos yksinäisyydestä kärsinyt ikäihminen on saatu mukaan itselleen mielekkääseen toimintaan ja kokee elämäänsä tulleen sisältöä. Tai ihminen joka ei aiemmin rohjennut poistua kotoaan, käy itse kaupassa tai elokuvissa. Tällaisista palautteista saan lisää pontta ja koen työni entistä arvokkaammaksi”.
Haastetta työhön tuo ihmisten tavoittaminen. Ikäihmiset eivä välttämättä seuraa sosisaalista mediaa ja jos kodin ulkopuolella liikkuminen on rajallista, voi ihmisten tavoittaminen olla vaikeaa. Haluaisin löytää keinoja löytää ne yksinäiset, liikuntarajoitteiset tai apua tarvitsevat ikäihmiset. Senioritoiminnassa työskentelee Omakotisäätiössä kolme ihmistä, jotka työskentelevät kotona asuvien ikäihmisten parissa. Tärkeä osa toimintaa ovat myös vapaahtoiset liikkumiskaverit. Vapaaehtoisia liikkumiskavereita haetaankin jatkuvasti. Ikäihmisen kaverina ulkoilu, motivointi erilaiseen toimintaan osallistumiseksi tai tuki ja turva vaikka kauppareissuille ovat tyypillisiä vapaaehtoisen liikkumiskaverin tehtäviä.Vapaaehtoisena voi toimia juuri sen verran, kuin omaan elämäntilanteeseen parhaiten sopii. Vapaaehtoisen toimintaa tuetaan Omakotisäätiön toimesta ja asiat tehdään yhdessä. Yksin ei tarvitse pärjätä.
Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä Anneen!
Anne 050 324 8119
Copyright © Omakotisäätiö, 2024