Omakotisäätiö logo

Lähihoitajan työtä suurella sydämellä

Alunperin Nepalista kotoisin oleva Jamuna on asunut Suomessa 4 vuotta. Hoiva-ala on aina ollut lähellä Jamunan sydäntä. Ihmisten auttaminen ja erityisesti ikäihmisten kanssa työskentely tuntuu hyvältä. “Ikäihmisillä on elämänkokemusta ja viisautta. Heidän kokemuksiaan on hienoa kuunnella ja päästä keskustelemaan heidän elämästään”, Jamuna kertoo.

 

Jamuna työskenteli ikäihmisten kanssa jo Nepalissa. Suomeen tultuaan hän alkoi opiskella kieltä ja aloitti myös hoiva-avustajan opinnot oppisopimuksella Omakotisäätiössä. Valmistumisen jälkeen opinnot jatkuivat lähijoitajaopinnoilla – nekin oppisopimuksella, jonka Jamuna on kokenut erinomaiseksi tavaksi suorittaa opintoja: “Opin paljon ja nopeasti työtä tekemällä. Perehdytys oli hyvää ja minulla oli loistava ohjaaja”.


Monipuolisia työtehtäviä asukkaiden ehdoilla

Vastavalmistunut Jamuna nauttii lähihoitajan työstään ikäihmisten parissa. Työtehtävät ovat monipuolisia ja pitää sisällään hoitotyön lisäksi kuntoutusta ja vuorovaikutusta asukkaiden kanssa. Kaikki tapahtuu asukkaan voimavarojen mukaisesti ja häntä kuunnellen. Asukkaiden toimintakyvyssä on eroja. Toiset pystyvät omatoimisesti liikkumaan ja toiset tarvitsevat apua. Yhdessä keksitään ja tehdään mielekästä päiväohjelmaa; jutellaan ja ollaan läsnä tai pelataan vaikka muistipeliä. Joskus kosketus tuo lohtua ja parantaa mielialaa. “Pyrimme tuomaan mielekkyyttä asukkaiden arkeen ja myös parantamaan asukkaiden toimintakykyä kuntouttavalla tekemisellä – saatamme käydä kävelyllä tai heitellä palloa. On todella palkitsevaa, kun asukkaan toimintakyky paranee”.


Omakotisäätiö on ihana työympäristö

Jamuna arvostaa Omakotisäätiötä työmpäristönä. Työnohjaukseen ja perehdytykseen ollaan panostettu, mutta ennen kaikkea, kaikki tehdään asukkaiden ehdoilla. “Työt tehdään yhdessä tiiminä – kaikki auttavat toisiaan ja ympäristö on turvallinen ja mukava. Varsinkin aluksi, suomen kieli oli vaikeaa. Sain aina apua työkavereilta esimerkiksi raporttien kirjoittamiseen. Ilmapiiri on todella hyvä työyhteisössämme. Kaikesta uskaltaa kysyä ja aina saa tarvittaessa apua. Positiivisen palautteen saaminen työkavereilta tai ohjaajalta tuntuu hienolta”, Jamuna kehuu.


Suomeen Jamuna on kotiutunut hyvin. Lunta hän näki ensimmäisen kerran elämässsään Suomessa. Talvilajit kuten hiihto ja luistelu ovat tosin vielä kokeilematta. Vapaa-aikanaan Jamuna rentoutuu perheen ja ystävien parissa tai elokuvia katsellen. Hän nauttii myös ruoanlaitosta ja bravuurina ovat nepalilainen leipä sekä momot;  liha- kasvis- tai juustotäyteitteiset mykyt.


Kiinnostuitko lähihoitajan työstä Omakotisäätiössä? Kysy lisää henkilöstöpällikkö Riikalta.Riikka Ahola, p. 050 528 9520