Omakotisäätiö logo

Olemme siellä missä ikäihmisetkin

Vapaaehtoistyössä kyse on ilon tuomisesta ikäihmiselle arkeen ihan tavallisella läsnäololla, juttelulla ja avustamisella. Vapaaehtoisena pärjää hyvin perustiedoin ja -taidoin, toiminnan merkitys vastaanottajalle voi olla koko viikon kohokohta. Omakotisäätiön senioritoiminnan vapaaehtoistoiminnasta vastaa Sirkku, jonka kanssa pohdimme vapaaehtoistoiminnan merkitystä niin ikäihmiselle kuin vapaaehtoiselle itselleen.

Senioritoiminnalla yksinäisyyttä vastaan

Omakotisäätiön senioritoiminta sai alkunsa vuonna 2018, jolloin säätiön toimintaa pyrittiin uudistamaan, jotta voitaisi tavoittaa alueen yksinäisiä ikäihmisiä. Siitä sai alkunsa ensin 3,5 vuotinen KANTO-hanke, jota seurasi hyvien tuloksien saattelemana jatkuva STEA-rahoitteinen toiminta. Juttelimme senioritoiminnan kehittämiskoordinaattorina toimivan Birgitan kanssa mitä kaikkea senioritoiminta nykyään pitää sisällään.

Omakotisäätiön pitovoiman salaisuus

Omakotisäätiö on kasvanut vuosien saatossa yhdessä työntekijöiden ja asukkaiden kanssa monipuoliseksi ikäihmisten palvelukeskukseksi. Nopean työntekijävaihtuvuuden hoiva-alalla Omakotisäätiö on onnistunut olemaan työpaikka, jossa halutaan työskennellä pitkään. Pohdimme Omakotisäätiön henkilöstöpäällikön Riikka Aholan kanssa, mikä oikeastaan on Omakotisäätiön pitovoiman salaisuus.

Kuntouttava hoitotyö

- Fysioterapeuttina tavoitteeni on mahdollistaa asukkaalle mahdollisimman hyvä arki niillä voimavaroilla, joita hänellä on. Pyrkimyksenä on kannustaa asukkaita omatoimisuuteen. Meillä ei ole täällä yhtään vuodepotilasta, jokainen pääsee istumaan ja liikkumaan tavalla tai toisella, toteaa Omakotisäätiön fysioterapeutti Marica Wirtanen.

Tule mukaan vapaaehtoiseksi

Minä olen Sirkka. Meitä on täällä toki muitakin. Asustelemme ryhmäkodeissa täällä Omakotisäätiöllä, Helsingin Puotilassa, metsän ja meren välissä. Kaiken kaikkiaan meitä on 75, kullakin oma tarinansa kerrottavana. Välillä vain puuttuu kaveri, jolle se tarina kertoa. Olisitko sinä meidän vapaaehtoinen, joka tulisit kanssamme arjen touhuihin mukaan?

Viriketoiminta luo ilon hetkiä ja riemukkaita retkiä!

Millaista toimintaa virikevastaava keksii yhdessä ryhmäkotien asukkaiden kanssa? Mikä on Omakotisäätiön ystävät? Mm. näistä aiheista juteltiin virikevastaavana toimivan Jennin kanssa. 


"On ikimuistoista nähdä hymy asukkaan kasvoilla, kun hän saa kutimet pitkästä aikaa käsiinsä, näkee kotikaupunkinsa korkealta maailmanpyörästä tai saa upottaa varpaat rantahiekkaan."


Voisiko ihanempia muistoja ja kokemuksia ikäihmiselle toivoa? Omakotisäätiö on koti, jossa pidetään huolta ja järjestetään kivaa tekemistä.


Viihtyisä ryhmäkoti

Ryhmäkoti on Koti. Tunnelma, välittäminen, viihtyvyys, niistä on tehty Omakotisäätiön ryhmäkoti. Työntekijät saavat itse vaikuttaa ja kehittää toimintaa, joka myös näkyy arjessa.


Millaisia asioita osastonhoitaja Henna-Riikka Honkanen nostaa esiin kertoessaan ryhmäkodista, siellä työskentelystä ja arvokkaasta vanhuudesta?


Lue lisää Omkotisäätiön ryhmäkodeista!

Kiireetöntä kotihoitoa

Millaista Omakotisäätiössä on olla töissä? Miten arvot ja yhteisöllisyys näkyvät joka päivä? Parhaita henkilöitä vastaamaan ovat itse työntekijät.


Kotihoidossa panostetaan myös omaisten tavoittamiseen ja tiedon jakamiseen. Kotihoito ei ole tarkoitettu pelkästään varsinaista hoitoa tarvitseville vaan on loistava palvelu esimerkiksi yksinäiselle vanhukselle.


– Meillä ei ole kiire, haluamme panostaa yhdessä olemiseen ikäihmisten kanssa, toteaa Kotihoidon yksikön vetäjä Salla Reima. 


Lue lisää Omakotisäätiön kotihoidosta!

Kesäterveiset

Omakotisäätiö on kasvanut vanhusten asumispalveluista monipuoliseksi ikäihmisten palvelukeskukseksi, jonka palveluvalikoimasta löytyy mm. kotihoito, ryhmäkodit, vuokra-asuntoja, senioritoimintaa, vapaaehtoistyötä ja myös oma herkkutupa. Kasvu on tuonut paljon uutta ja yhteisöllisyys korostuu. Nyt Mäntylän pihalla voi nähdä vapaaehtoisen vetämässä jumppahetkeä, johon osallistuu sekä senioritoiminnan että ryhmäkotien ikäihmisiä. Ei erotella, missä ikäihminen asuu, vaan kaikki innostuneet voivat osallistua kykyjensä mukaan.


Kaikki yhdessä tehden toiminta kehittyy juuri oikeaan suuntaan. Asukkaat, omaiset ja työntekijät tekevät Omakotisäätiöstä juuri niin lämminhenkisen kuin se nyt on.


Lue säätiön johtajan Susanna Kiurun ajatuksia Omakotisäätiön keväästä, mitä ollaan jo saavutettu ja mitä on tulossa.