Kaverikoirat

Kaverikoiratoiminnan historia

Kaverikoiratoiminta alkoi Suomessa vuonna 2001 ja tällä hetkellä toiminnassa on mukana lähes 800 koirakkoa.

Kaverikoirat ovat tavallisia kotikoiria ja niiden omistajat vapaaehtoisia "maallikkoja" eikä toiminnassa ole siis kyse ammattimaisesta terapiasta.

Kaverikoira-nimi todettiin sopivaksi kuvaamaan näitä karvaisia hyväntekijöitä. Terapiakoiria kaverikoirat eivät ole ja koiranohjaajatkaan eivät ole käynneillä töissä, heille ei makseta palkkaa eikä heillä ole terapeutin pätevyyttä.

Kaverikoira-nimike on Kennelliiton patentti- ja rekisterihallitukseen 15.9.2005 rekisteröimä tuotemerkki (rek.nro 234179) ja Kaverikoira -nimeä voivatkin käyttää ainoastaan Kennelliiton ryhmissä toimivat koirakot. Samoin kaikkia koiravieraita toivovat vierailukohteet voivat helposti tietää, että kaverikoiranimikkeen alla toimivat koirakot toimivat samojen käytänteiden ja ohjeiden mukaisesti ja toimintaa on rakennettu kaikkien osapuolten turvallisuus ja mukavuus silmällä pitäen yhteistyössä alan ammattilaisten kanssa.

Kaverikoiratoiminta on pyyteetöntä vapaaehtoistoimintaa, jossa koiranomistajat ilahduttavat vierailuillaan ja tarjoavat oman koiransa ystävyyttä myös toisen ihmisen iloksi ja ihmisille, joilla ei ole muuten mahdollisuuksia tavata koiria. Koirat käyvät vierailemassa esimerkiksi vanhainkodeissa, palvelutaloissa, kehitysvammaisten asuntoloissa, lastenkodeissa, kouluissa ja päiväkodeissa.

Toimintaryhmät sopivat vierailukutsuja esittäneiden paikkojen kanssa vierailuiden aikatauluista ja tiheydestä. Käynnit tehdään käyntikohteiden toiveiden, ei koiranomistajien aikataulujen, mukaisesti. Koirien osalta ollaan kuitenkin tarkkoja siitä, ettei liian tiheillä käynneillä tuoteta koiralle stressiä. Koirakon käyntitiheys onkin maksimissaan 1  käynti viikossa ja yksittäisen vierailun kesto on noin tunnin. Vierailutiheys ja -aika on todettu koirille sopivaksi, ilman että ne rasittuvat liikaa kaikista uusista hajuista, jokaisesta uudesta kosketuksesta, uusista tilanteista ja paikoista sekä muista koirista, jotka ovat vierailulla mukana.

Kaverikoirat ovat nostaneet koiraharrastuksen ja koiranpidon positiivista.

Mitä toiminta vaatii koiralta ja ohjaajalta?

Kaverikoirat ovat tavallisia aikuisia kotikoiria, joille on jo kertynyt elämänkokemusta erilaisista ihmisistä, paikoista, hajuista ja tilanteista. Koiria ei kouluteta erikseen kaverikoiratoimintaan, vaan niiden tulee olla perusluonteeltaan toimintaan sopivia. Kaverikoiratoiminnan lähtökohtana on, että kohtaamistilanteesta nauttivat ja saavat hyvä mielen kaikki osapuolet: asiakas, koira ja koiranohjaaja.

Ikäviä kokemuksia saaneet koirat, aikaisemmin ihmistä kohtaan aggressiivisesti käyttäytyneet koirat tai koirat, joiden taustaa ei riittävästi tunneta, eivät ole sopivia kaverikoiratoimintaan. Kaverikoiraa ohjaa vierailuilla aina sen oma tuttu ja turvallinen omistaja.

Kaverikoiran tulee olla terve, aikuinen eli vähintään 2-vuotias, ihmisystävällinen koira, jolla on hyvä ja luottavainen suhde ohjaajaansa. Koiran tulee itse haluta ottaa kontaktia vieraisiin ihmisiin, eikä se saa häkeltyä erikoisista hajuista, liukkaista lattioista, yllättävistä liikkeistä tai äänistä. Koiran tulee kyetä toimimaan laumassa ja olla ohjaajansa hallittavissa. Koiraa ei missään vaiheessa pakoteta tai käsketä vierailukäynnillä ottamaan kontaktia asiakkaisiin.

Koiranohjaajan tulee tuntea koiransa erittäin hyvin ja osata ennakoida sen käytöstä. Koiranohjaajan tulee olla täysi-ikäinen. Hänen tehtävänsä on taata turvallinen kohtaaminen sekä asiakkaalle että koiralle. Koiranohjaajan tehtävänä on ymmärtää, milloin koira ei enää viihdy tai jaksa olla vierailulla.

Kaverikoirakäynnit ajoitetaan vierailukohteiden aikataulujen mukaan, joten koirakoiden on pystyttävä joustamaan omissa aikatauluissaan. Koiranohjaajan tulee sitoutua toimintaan pitkäjänteisesti. Kaverikoiratoiminnan jatkuvuuden omalla alueella takaavat sitoutuneet, motivoituneet ohjaajat, joilla on halu saada aikaan hyvää mieltä koiriensa avulla.

Kaverikoirat kuuluvat kaikki johonkin toimintaryhmään, yksin ei voi toimia kaverikoirakkona. Vierailut tehdään pääsääntöisesti ryhmänä ja kohteessa koiria odottaa ryhmä asiakkaita. Vierailut ovat näin myös sosiaalisia vuorovaikutustilanteita, jossa pääroolissa ovat koirat. Käyntitilanteet itsessään ovat hyvin hallittuja, koirat pidetään kaiken aikaa kytkettynä ja niiden ei anneta leikkiä tai seurustella keskenään.

Jokaisella Kaverikoiraryhmällä on oma vetäjänsä, joka toimii myös ryhmän yhteyshenkilönä Kennelliittoon. Paikallisryhmät arvioivat ja kouluttavat uudet koirakot, ja organisoivat vierailut. Kutsuja uusista vierailukohteista tulee jatkuvasti lisää, siksi uusia koiria perehdytetään jatkuvasti jo olemassa oleviin ryhmiin.

Kennelliiton kaverikoirat tunnistaa työasustaan eli oranssista huivista ja koiranomistajan nimikyltistä. Koira ansaitsee huivin, kun on käynyt 6 kertaa vierailulla.

Puotilan Omakotisäätiöllä Kaverikoirat aloittivat säännölliset vierailut syksyllä 2012, jossa käymme sekä Mäntylässä kahdella osastolla että Merilässä kolmella osastolla joka toinen viikko. Kesä-elokuussa kaverikoirat pitävät kesälomaa ja joulun aikoihin myös muutaman viikon. Muuna aikana käymme vaihtelevilla kokoonpanoilla vierailulla, mutta pääasiassa ryhmämme on pitkään yhdessä toiminut eli vakiovierailijat ja yhteensopiva ryhmä. Puotilassa käy 12 koirakkoa, kuka milloinkin pääsee. Ryhmästä on kaksi koiraa jo siirtynyt taivaallisiin kaverikoiriin, mutta omistajat käyvät joko uuden koiran kanssa tai ilman koiraa mukana vierailuilla.

Monesti hoitajat sanovat asukkaiden oikein odottaneen koirien vierailua ja vierailuista puhutaan useita päiviä sen jälkeen. Kohteessa on paljon muistisairaita vanhuksia ja kerrasta toiseen saamme välillä kuulla samoja tarinoita asukkaiden nuoruudesta ja heidän omistamistaan koirista. Mutta se ilo, jonka näkee asukkaiden silmissä syttyvän, kun koirat saapuvat paikalle, on kerrasta toiseen niin ilahduttavaa, että omat huolet ja murheet katoavat saman tien! Moni puhumaton asukas on alkanut vierailuilla ensin vain silittää koiraa ja muutaman vierailukerran jälkeen näyttää kuin he heräisivät koiran nähdessään kaukaa kuoren sisältä ja saattavat alkaa yllättäen puhumaan koiralle!

LÄHDE: Kennelliiton nettisivut ja Espoon Kaverikoirien nettisivut, muokannut Tuula Rissanen. Itä-Helsingin alueella yhteyshenkilönä on Tuula Rissanen, tuula2010@gmail.com.

 

Ajankohtaista

Ryhmäkotien tapahtumakalenteri marraskuu

08.11.2019 11:29

Lue lisää »

Marraskuun avoin toiminta alueen ikäihmisille

25.10.2019 14:06

Puotila-Vartiokylän alueella asuva ikäihminen! Tule tutustumaan Omakotisäätiön senioritoimintaan!

Lue lisää »

Yhteistä säveltä etsimässä

29.10.2019 13:41

Omakotisäätiön Ryhmäkoti Kaislikon henkilökunta on toteuttanut yhdessä Metropolian opiskelijoiden kanssa kehittämisprojektin, jonka lähtökohtana oli henkilökunnan toive osallisuuden kokemuksen mahdollistamisesta kaikille ryhmäkodin asukkaille yhteisissä tilaisuuksissa.

Lue lisää »

Ateriapalvelua kotona asuville

22.08.2019 15:38

Lue lisää »
Ruokalista (11.11. - 15.11.)

Maanantai (8,50/7,50 €)

Mantelikala
Banaani-aprikoosijuoma
Punajuuri-aurakiusaus

Tiistai (8,50/7,50 €)

Lihaperunasoselaatikko
Vatkattu mansikka-raparperipuuro
Bataattisosekeitto

Keskiviikko (8,50/7,50 €)

Borssikeitto ja smetana
Marjapaistos ja vaniljakastike
Nuudeliwokki

Torstai (8,50/7,50 €)

Siskonmakkarakastike ja valkosipuliperunat
Mustikkakiisseli
Kermainen kasvissosekeitto

Perjantai (8,50/7,50 €)

Tilliliha
Appelsiini-porkkanakiisseli
Palsternakkakeitto