Kaverikoirat

Kaverikoiratoiminnan historia

Kaverikoiratoiminta alkoi Suomessa vuonna 2001 ja tällä hetkellä toiminnassa on mukana lähes 800 koirakkoa.

Kaverikoirat ovat tavallisia kotikoiria ja niiden omistajat vapaaehtoisia "maallikkoja" eikä toiminnassa ole siis kyse ammattimaisesta terapiasta.

Kaverikoira-nimi todettiin sopivaksi kuvaamaan näitä karvaisia hyväntekijöitä. Terapiakoiria kaverikoirat eivät ole ja koiranohjaajatkaan eivät ole käynneillä töissä, heille ei makseta palkkaa eikä heillä ole terapeutin pätevyyttä.

Kaverikoira-nimike on Kennelliiton patentti- ja rekisterihallitukseen 15.9.2005 rekisteröimä tuotemerkki (rek.nro 234179) ja Kaverikoira -nimeä voivatkin käyttää ainoastaan Kennelliiton ryhmissä toimivat koirakot. Samoin kaikkia koiravieraita toivovat vierailukohteet voivat helposti tietää, että kaverikoiranimikkeen alla toimivat koirakot toimivat samojen käytänteiden ja ohjeiden mukaisesti ja toimintaa on rakennettu kaikkien osapuolten turvallisuus ja mukavuus silmällä pitäen yhteistyössä alan ammattilaisten kanssa.

Kaverikoiratoiminta on pyyteetöntä vapaaehtoistoimintaa, jossa koiranomistajat ilahduttavat vierailuillaan ja tarjoavat oman koiransa ystävyyttä myös toisen ihmisen iloksi ja ihmisille, joilla ei ole muuten mahdollisuuksia tavata koiria. Koirat käyvät vierailemassa esimerkiksi vanhainkodeissa, palvelutaloissa, kehitysvammaisten asuntoloissa, lastenkodeissa, kouluissa ja päiväkodeissa.

Toimintaryhmät sopivat vierailukutsuja esittäneiden paikkojen kanssa vierailuiden aikatauluista ja tiheydestä. Käynnit tehdään käyntikohteiden toiveiden, ei koiranomistajien aikataulujen, mukaisesti. Koirien osalta ollaan kuitenkin tarkkoja siitä, ettei liian tiheillä käynneillä tuoteta koiralle stressiä. Koirakon käyntitiheys onkin maksimissaan 1  käynti viikossa ja yksittäisen vierailun kesto on noin tunnin. Vierailutiheys ja -aika on todettu koirille sopivaksi, ilman että ne rasittuvat liikaa kaikista uusista hajuista, jokaisesta uudesta kosketuksesta, uusista tilanteista ja paikoista sekä muista koirista, jotka ovat vierailulla mukana.

Kaverikoirat ovat nostaneet koiraharrastuksen ja koiranpidon positiivista.

Mitä toiminta vaatii koiralta ja ohjaajalta?

Kaverikoirat ovat tavallisia aikuisia kotikoiria, joille on jo kertynyt elämänkokemusta erilaisista ihmisistä, paikoista, hajuista ja tilanteista. Koiria ei kouluteta erikseen kaverikoiratoimintaan, vaan niiden tulee olla perusluonteeltaan toimintaan sopivia. Kaverikoiratoiminnan lähtökohtana on, että kohtaamistilanteesta nauttivat ja saavat hyvä mielen kaikki osapuolet: asiakas, koira ja koiranohjaaja.

Ikäviä kokemuksia saaneet koirat, aikaisemmin ihmistä kohtaan aggressiivisesti käyttäytyneet koirat tai koirat, joiden taustaa ei riittävästi tunneta, eivät ole sopivia kaverikoiratoimintaan. Kaverikoiraa ohjaa vierailuilla aina sen oma tuttu ja turvallinen omistaja.

Kaverikoiran tulee olla terve, aikuinen eli vähintään 2-vuotias, ihmisystävällinen koira, jolla on hyvä ja luottavainen suhde ohjaajaansa. Koiran tulee itse haluta ottaa kontaktia vieraisiin ihmisiin, eikä se saa häkeltyä erikoisista hajuista, liukkaista lattioista, yllättävistä liikkeistä tai äänistä. Koiran tulee kyetä toimimaan laumassa ja olla ohjaajansa hallittavissa. Koiraa ei missään vaiheessa pakoteta tai käsketä vierailukäynnillä ottamaan kontaktia asiakkaisiin.

Koiranohjaajan tulee tuntea koiransa erittäin hyvin ja osata ennakoida sen käytöstä. Koiranohjaajan tulee olla täysi-ikäinen. Hänen tehtävänsä on taata turvallinen kohtaaminen sekä asiakkaalle että koiralle. Koiranohjaajan tehtävänä on ymmärtää, milloin koira ei enää viihdy tai jaksa olla vierailulla.

Kaverikoirakäynnit ajoitetaan vierailukohteiden aikataulujen mukaan, joten koirakoiden on pystyttävä joustamaan omissa aikatauluissaan. Koiranohjaajan tulee sitoutua toimintaan pitkäjänteisesti. Kaverikoiratoiminnan jatkuvuuden omalla alueella takaavat sitoutuneet, motivoituneet ohjaajat, joilla on halu saada aikaan hyvää mieltä koiriensa avulla.

Kaverikoirat kuuluvat kaikki johonkin toimintaryhmään, yksin ei voi toimia kaverikoirakkona. Vierailut tehdään pääsääntöisesti ryhmänä ja kohteessa koiria odottaa ryhmä asiakkaita. Vierailut ovat näin myös sosiaalisia vuorovaikutustilanteita, jossa pääroolissa ovat koirat. Käyntitilanteet itsessään ovat hyvin hallittuja, koirat pidetään kaiken aikaa kytkettynä ja niiden ei anneta leikkiä tai seurustella keskenään.

Jokaisella Kaverikoiraryhmällä on oma vetäjänsä, joka toimii myös ryhmän yhteyshenkilönä Kennelliittoon. Paikallisryhmät arvioivat ja kouluttavat uudet koirakot, ja organisoivat vierailut. Kutsuja uusista vierailukohteista tulee jatkuvasti lisää, siksi uusia koiria perehdytetään jatkuvasti jo olemassa oleviin ryhmiin.

Kennelliiton kaverikoirat tunnistaa työasustaan eli oranssista huivista ja koiranomistajan nimikyltistä. Koira ansaitsee huivin, kun on käynyt 6 kertaa vierailulla.

Puotilan Omakotisäätiöllä Kaverikoirat aloittivat säännölliset vierailut syksyllä 2012, jossa käymme sekä Mäntylässä kahdella osastolla että Merilässä kolmella osastolla joka toinen viikko. Kesä-elokuussa kaverikoirat pitävät kesälomaa ja joulun aikoihin myös muutaman viikon. Muuna aikana käymme vaihtelevilla kokoonpanoilla vierailulla, mutta pääasiassa ryhmämme on pitkään yhdessä toiminut eli vakiovierailijat ja yhteensopiva ryhmä. Puotilassa käy 12 koirakkoa, kuka milloinkin pääsee. Ryhmästä on kaksi koiraa jo siirtynyt taivaallisiin kaverikoiriin, mutta omistajat käyvät joko uuden koiran kanssa tai ilman koiraa mukana vierailuilla.

Monesti hoitajat sanovat asukkaiden oikein odottaneen koirien vierailua ja vierailuista puhutaan useita päiviä sen jälkeen. Kohteessa on paljon muistisairaita vanhuksia ja kerrasta toiseen saamme välillä kuulla samoja tarinoita asukkaiden nuoruudesta ja heidän omistamistaan koirista. Mutta se ilo, jonka näkee asukkaiden silmissä syttyvän, kun koirat saapuvat paikalle, on kerrasta toiseen niin ilahduttavaa, että omat huolet ja murheet katoavat saman tien! Moni puhumaton asukas on alkanut vierailuilla ensin vain silittää koiraa ja muutaman vierailukerran jälkeen näyttää kuin he heräisivät koiran nähdessään kaukaa kuoren sisältä ja saattavat alkaa yllättäen puhumaan koiralle!

LÄHDE: Kennelliiton nettisivut ja Espoon Kaverikoirien nettisivut, muokannut Tuula Rissanen

 

Ajankohtaista

Omakotisäätiössä kokoontui Voimaa ruuasta -ryhmä

11.12.2018 14:43

Gerontologinen ravitsemus Gery ry järjestää ikääntyneille Voimaa ruuasta -ryhmiä, joissa tavoitteena on löytää helppoja askelia oman hyvinvoinnin tukemiseen lisäämällä hyvää ruokaa ja liikuntaa sekä sosiaalisuutta päivään. Tämän vuoden syksyllä seitsemän aktiivisen naisen ryhmä jakoi ajatuksiaan ruuasta, liikunnasta ja hyvästä olosta Puotilassa, Omakotisäätiön tiloissa. Ryhmää ohjasi ravitsemusasiantuntija ETM Maija Soljanlahti Gerontologinen ravitsemus Gery ry:stä.

Lue lisää »

Maahanmuuttajat ja ikäihmiset kohtasivat Omakotisäätiöllä

03.12.2018 14:27

Omakotisäätiö järjesti Puotilan alueen ikäihmisille ja maahanmuuttajille tilaisuuden tutustua toisiinsa mukavan toiminnan lomassa. Ikäihmiset ja suomen kieltä opiskeleva maahanmuuttajaryhmä kutsuttiin yhteiseen tuolijumppaan.

Lue lisää »

Joulukuun avoimet tapahtumat

30.11.2018 12:57

Kaikille avoimet tapahtumat joulukuussa. Tervetuloa Puotilan ikäihmiset, asukkaat ja läheiset!  

Lue lisää »

Joulukuun tapahtumakalenteri Omakotisäätiön asukkaille

30.11.2018 14:07

Lue lisää »

Ulkoillaan yhdessä! Perjantailenkit klo 13 alkaen 26.10.18

23.10.2018 11:28

Omakotisäätiö ja Vartiokylän seurakunta järjestävät  yhteisökävelyä Omakotisäätiöltä (Puotilantie 3) Vartiokylän kirkolle (Kiviportintie 5) ja takaisin joka perjantai klo 13.  

Lue lisää »

Tuolijumppaa Puotilan ikäihmisille

02.11.2018 10:25

Omakotisäätiöllä alkaa tuolijumppa maanantaisin klo 15-15.45 Mäntylän juhlasalissa.   Tervetuloa!

Lue lisää »

Sosiaaliohjaajan tunti 7.11 ja 12.12. klo 14.

02.11.2018 10:39

Tule kuulemaan ja keskustelemaan alueen palveluista ja sosiaalietuuksista ikäihmisille. 

Lue lisää »

Kohtaamistaiteen ryhmä

25.05.2018 08:51

”Kohtaamistaide on ryhmämuotoista kuvataidetoimintaa, josta voi saada tukea erilaisissa elämäntilanteissa. Kohtaamistaiteessa ihminen nähdään yhteisönsä jäsenenä ja toiminnassa korostuu kaikkien aistien käyttäminen. Tekeminen on porrastettu niin, että kokematonkin tekijä pääsee nauttimaan taiteen tekemisen esteettisestä lumosta ja teoksensa arvostavasta katselusta yhdessä vertaisryhmän kanssa. Kohtaamistaide pohjautuu japanilaiseen Clinical Art –systeemiin.”

Lue lisää »

Ystäväpiiri Puotilan ja lähialueiden ikäihmisille alkaen 31. lokakuuta klo 14.

12.10.2018 15:32

Tunnetko itsesi yksinäiseksi? Tule Ystäväpiiri-ryhmään.  

Lue lisää »

Kuntojumppa alkaa taas Puotilan alueen ikäihmisille 16.8.

09.08.2018 14:12

Kuntojumppa (maksuton, avoin ryhmä) on ikääntyneille tarkoitettu liikuntaryhmä, jossa tehdään erilaisia harjoitteita fysioterapeutin ohjauksessa. Ryhmä alkaa 16.8.2018 ja kokoontuu viikoittain torstaisin klo. 10.15-11.00 Omakotisäätiöllä, Puotilantie 3 B Merilän palvelutalon sali. Jumpan vetää Itäkeskuksen palvelutalon fysioterapeutti Minna Sinkkonen.   

Lue lisää »

Kaverikoirat

26.07.2018 13:14

Kaverikoiratoiminta alkoi Suomessa vuonna 2001 ja tällä hetkellä toiminnassa on mukana lähes 800 koirakkoa. Kaverikoirat ovat tavallisia kotikoiria ja niiden omistajat vapaaehtoisia "maallikkoja" eikä toiminnassa ole siis kyse ammattimaisesta terapiasta.

Lue lisää »

KANTO-hanke edistää Puotilan alueen ikäihmisten kotona selviytymistä

27.06.2018 15:45

Omakotisäätiön KANTO-hanke on hyväksytty STM:n Elämänoteavustusohjelmaan, jota koordinoi Ikäinstituutti ja Valli ry. Hanke kestää 3,5 vuotta. Hankkeen käyttötarkoituksena on muodostaa kokonaisuus, jossa yhdistetään uudella tavalla löytävä vanhustyö, vapaaehtoistyö sekä ikäihmisten omaehtoinen toiminnallisuus ja osallisuus. Kohderyhmänä ovat Puotilan alueen haasteellisen elämäntilanteen vuoksi kotiinsa eristäytyneiden ikääntyneiden osallisuuden edistäminen löytävän vanhustyön ja vapaaehtoistyön avulla. Yhteistyökumppaneina ovat Helsingin kaupunki, Metropolian AMK, Valli ry, Vartiokylän seurakunta ja Puotila-seura ry.

Lue lisää »

Jalkaterapeutti (AMK) Sari LIndholm

15.05.2018 10:20

Sari aloittaa toukokuun aikana jalkaterapeutin vastaanotot Merilän palvelutalossa.

Lue lisää »

Turvallisen lääkehoidon tunnustus

04.05.2018 14:31

Omakotisäätiö on panostanut ikääntyneiden lääkehoitoon yhdessä Aino ja Eino Lääkehoitopalvelut Oy:n kanssa.

Lue lisää »
Ruokalista (10.12. - 14.12.)

Maanantai (8,50/7,50 €)

Stroganov
Jogurttijuoma
Palsternakkakeitto

Tiistai (8,50/7,50 €)

Uunikala
Mansikkakiisseli
Porkkana-basilicajuustokeitto

Keskiviikko (8,50/7,50 €)

Hernekeitto
Ohukaiset ja hillo
bataattisosekeitto

Torstai (8,50/7,50 €)

Broileria yrtti-kermakastikkeessa
Hedelmärahka
Kasvispihvit ja jogurtti-yrttikastike

Perjantai (8,50/7,50 €)

Sianliha-lanttupata
Rusinakiisseli ja kerma
Maksalaatikko