KANTO-HANKE

Osallisuudesta elinvoimaa ikäihmisten kotona asumisen tueksi

KANTO-hanke 2018-2021

  • Ehkäisee yksinäisyyttä ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua muihin alueen asukkaisiin sekä osallistua itseä kiinnostavaan toimintaan lähellä kotia.

Etsimme uusia keinoja kotona asuvien ikäihmisten tavoittamiseksi. Pyrimme tavoittamaan erityisesti tukea tarvitsevia henkilöitä, joiden on vaikea lähteä ulos kodistaan. Liikkumisvaikeuksienkaan ei tarvitse olla esteenä osallistumiselle. Omakotisäätiö tarjoaa mahdollisuuden maksuttomaan polkupyörätaksiin eli riksakyytiin.

Yhdessä toimien osallisena yhteisössä

Ikäihmiset ja vapaaehtoiset ideoivat toimintaa yhdessä ammattilaisten ja muiden alueen toimijoiden kanssa. Toiminnasta tulee näin tekijöidensä näköistä. Se voi olla esimerkiksi liikuntaa, ulkoilua, kulttuuria, tietoiskuja, vertaistukea tai osallistumista paikallisiin tapahtumiin. Toiminnassa jokainen voi hyödyntää omaa osaamistaan ja elämänkokemustaan.

Vapaaehtoistoiminnasta iloa itselle ja toisille

Kehitämme vapaaehtoistoimintaa kotona asuvien ikäihmisten tueksi. Vapaaehtoisille tarjotaan mahdollisuus mielekkääseen toimintaan ja oman osaamisen hyödyntämiseen. Toiminta voi olla ryhmien ohjaamista tai niissä avustamista, saattamisapua tai ystävänä olemista. Vapaaehtoistoiminnassa myös alueella asuvat maahanmuuttajat ja ikäihmiset voivat tutustua toisiinsa. Vapaaehtoiset saavat maksuttoman koulutuksen vapaaehtoisena toimimiseen.

Tehdään yhdessä oman näköistä arkea tukevaa toimintaa! 

Ota yhteyttä:

Birgitta Bakker, Hankekoordinaattori
050 571 0119, birgitta.bakker@omakotisaatio.fi

Sirkku Sjöman, Elämänoteohjaaja
0400 270 622, sirkku.sjoman@omakotisaatio.fi

Ryhmätoiminta syksyllä 2021

Maanantai klo 13-14.30 Ajattelijoiden klubi parittomina viikkoina Merilän aulassa. Osallistua voi myös etäyhteydellä

Maanantai klo 15-15.30 Tuoli- ja aivojumppa pienryhmässä Mäntylässä

Tiistai klo 11-12 Boccian peluuta ulkona tai Mäntylän salissa (Boccia on petankkia muistuttava kuulapeli)

Keskiviikko klo 11-12  Asahi terveysliikunta Merilän aulassa

Keskiviikko klo 13-14 Ukkoryhmä kokoontuu parillisina viikkoina rennon pelailun merkeissä ulkona, Merilän aulassa tai etäyhteydellä JitsiMeet -sovelluksella.

Perjantai klo 13 -14 Yhteisökävelyt Puotilan lähiluonnossa. Parittomina viikkoina kävellään Vartiokylän kirkolle (Kiviportintie 5) ja parillisina tehdään lyhyempi kävely. Lähtö Omakotisäätiön Mäntylän talon edestä.

 Kysy lisää: Sirkku 0400 270 622, Birgitta 050 571 0119

 

Ajattelijoiden klubi

Mielipidekirjoitus kuntapäättäjille

Kanto-hankkeen Ajattelijoiden klubin osallistujat ovat laatineet kuntapäättäjille mielipidekirjoituksen, jossa he esittävät toiveita alueen ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Kirjoitus on julkaistu Valli ry:n verkkosivuilla

Etäryhmätoiminta

Lähiryhmätoimintaa korvaava etäryhmätoiminta

Korona-ajan rajoitukset ovat osin estäneet lähiryhmien järjestämisen Omakotisäätiöllä. Aloitimme jo keväällä 2020 yhteistyössä Kuntoutussäätiön kanssa etäryhmätoiminnan kehittämisen henkilöille, joilla ei ole ennestään paljon kokemusta digitaalisista laitteista. Kehittämistyöhön on osallistunut myös Omakotisäätiön vapaaehtoisia ja Puotilan alueen ikäihmisiä. Talven aikana on järjestetty lukuisia videotapaamisia ja ikäihmisiä on opastettu tapaamisiin liittymisessä henkilökohtaisesti. Ikädigi-kehittämisryhmässä on pohdittu tekijöitä, jotka kannustavat kokeilemaan digilaitteita sekä sitä, mitkä tekijät koetaan vaikeina. Aiheesta on myös valmistumassa opinnäytetyö. Etäryhmätoimintaa mahdollistamaan on hankittu viisi tablettia, joita voidaan lainata henkilöille, joilla ei itsellään ole digilaitetta.

Etsivä vanhustyö

Etsivä vanhustyö löytää yksinäisiä ikäihmisiä

Yhteistyössä Helsingin kaupungin Seniori-infon ja Vartiokylän seurakunnan kanssa etsimme alueellamme tukea tarvitsevia ikäihmisiä. Olemme voineet tarjota monille yksinäisyyttä kokevalle vapaaehtoisen juttu- tai ulkoilukaverin. Lisäksi monet odottavat koronarajoitusten päättymistä ja ryhmätoiminnan käynnistymistä. Olemme myös pitäneet yhteyttä toiminnassa jo mukana olleisiin ikäihmisiin puhelimitse. Kuulumispuhelut ovat ilahduttaneet monia, joiden arki on ollut korona-aikaan yksitoikkoista.

Yhteystiedot

Puotilantie 3, 00910 Helsinki