Elämänkaaren tunnekuvat


ANNA-LEA KOPPERI – ELÄMÄNKAAREN TUNNEKUVAT

Elämänkaaren tunnekuvat on dokumentaarinen näyttely kuvataiteilija Anna-Lea Kopperin yhteisöllisestä prosessityöskentelystä lasten, vanhempien ja vanhusten pienryhmissä vuosina 2012-15. Omakotisäätiön vanhukset, Helsingin Rusthollarin Asukaspuiston lapset ja vapaaehtoiset lapset vanhempineen työstivät tunnekuvia ohjatusti ikäryhmissään. Vuorovaikutteisissa yhteisryhmissä eri sukupolvet kohtasivat yhteisen teeman ääressä. Hankkeisiin osallistunut henkilöstö perehtyi samalla innovatiivisiin yhteisö- ja kuvataiteellisen ryhmätyöskentelyn menetelmiin. Kopperin missio on lähentää luovin työtavoin yhteiskunnallisesti toisistaan eriytettyjä sosiaaliryhmiä kuten lapsia ja vanhuksia. Näyttelyssä on esillä dokumentaarinen videoteos, valokuvia ja prosessityöskentelyn tuotoksia Omakotisäätiön Palvelutalo Mäntylän aulassa, Puotilantie 3 A, 00910 Helsinki, 9.9.-5.10.2015.

Muistisairaiden vanhusten pienryhmässä muistuteltiin mieleen lapsuuden ja elämänkaaren tapahtumia tarinoiden ja vanhojen esineiden avulla. Osallistujat tutkivat esineitä, kertoivat kuinka ovat käyttäneet niitä ja mitä tunnemuistoja ne herättivät. Vanhusten kädet ja jalat peiteltiin täytevanulla ja lopuksi he saivat rentoutua sulkaviuhkan silitykseen linnunlaulua ja musisointia kuunnellen.

Lasten ja heidän vanhempiensa pienryhmissä keho ja mieli rentoutettiin myös täytevanulla peitetyssä tilassa, jossa soi hiljaa lintujen laulua. Perustunteita kuten pelkoa, surua, vihaa ja rakkautta työstettiin satujen avulla. Osallistujat oppivat tunnistamaan tunteitaan sekä kehossaan että värein, muodoin ja liikkein. Sadut tunteineen leikittiin näkyviksi värikankain, elein ja liikkein. Lapset piirsivät solumuoville omakuvat kehon ääriviivoja pitkin ja värittivät niihin tunteensa näkyville. Työskentely tukee lapsen ja vanhempien minäkuvan, persoonallisuuden ja ryhmätyötaitojen kehitystä.

Yhteisissä lasten, vanhempien ja vanhusten kohtaamisissa lapset kertoivat tunteistaan vanhuksille värien ja omakuviensa avulla. Lapsi vanhempineen haastatteli vanhusta hänen lapsuuden tapahtumistaan ja kyseli tarinoita vanhoista esineistä. Osallistujat piirsivät vanhuksen, vanhemman ja lapsen käsikuvat tunteineen muistoksi vanhuksille. Vuorovaikutteinen yhteistyöskentely ja eri sukupolvien kohtaaminen lisää osallistujien kykyä ymmärtää elämänkaaren eri kehitysvaiheita ja kykyä integroitua vaikuttajiksi yhteisössään. Näin osallistujien tunne oman olemassaolon merkityksestä yhteisölleen vahvistuu.

Anna-Lea Kopperi on työskennellyt 2000-luvun alusta alkaen taidekasvattajana erilaisissa lasten, nuorten ja vanhusten keskuksissa ja päiväkodeissa. Hän kehittää jatkuvasti uusia taide- ja yhteisökasvatuksen työtapoja omaperäisissä, vuorovaikutteisissa taidetapahtumissa kotimaassa ja ulkomailla. Kopperi tunnetaan niin ikään kansainvälisenä kuvataiteilijana yhteisö- ja ympäristöteoksistaan ja tilaveistoksistaan, joissa hän tutkii paikan ja tilanteen käsitteitä muutoksen ja vuorovaikutuksen avulla. Hänen teoksiaan on ollut esillä kansainvälisesti Euroopassa ja Aasiassa 1990-luvun alkupuoliskolta lähtien, mm. yhteisöteos Unelmien saari 56. Venetsian Biennaalissa ja Mirrors of Times Within Light Inside Glass -näyttelyssä Lissabonissa 2015.

Lue lisää: www.kopperi.net ja www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/2041

YHTEISTYÖSSÄ Uudenmaan taidetoimikunta

kuvat, copyright © Anna-Lea Kopperi

Ajankohtaista

Hemmotteluhetkiä tiedossa

15.06.2017 17:21

Iloinen yllätys Itiksen Gigantilta.

Lue lisää »

Varo valepoliisia - Poliisi ja pankit eivät kysele pankkitietoja tai tunnuksia puhelimitse

05.06.2017 16:55

Poliisitarkastaja Jyrki Aho poliisihallituksesta on pyytänyt jakamaan tiedotetta huijausyritysten pysäyttämiseksi.

Lue lisää »

kesäkuun iloiset tapahtumat

31.05.2017 16:11

Lue lisää »

Kotisiivous palvelusetelillä

23.03.2017 15:26

Tarjoamme nyt myös kotisiivousta Helsingin kaupungin palvelusetelituottajana.

Lue lisää »

Tarinasäveltäminen

15.03.2017 11:57

Tarinasäveltäminen on vapaata musiikki-ilmaisua. Toiminnassa on mukana musiikillisen tarinan kertoja eli tarinasäveltäjä sekä tarinasävellyttäjä, joka on kuuntelija ja teoksen muistiin merkitsijä. Tarinasävellys kirjoitetaan puhtaaksi kuvionuoteilla.

Lue lisää »

Rekrytointi uutisia

09.03.2017 14:24

Omakotisäätiöllä on tarjolla lähihoitajille tai lähihoitajaopiskelijoille eri mittaisia sijaisuuksia erityisesti kesällä

Lue lisää »

Omaishoito

23.02.2017 15:09

Omaishoidontuen palveluseteli on yksi tapa järjestää omaishoitajan lakisääteisen vapaan aikainen hoito kodin ulkopuolella tai kotiin annettavana palveluna.

Lue lisää »
Ruokalista (26.06. - 30.06.)

Maanantai (8,520/7,50 €)

Kanapihvit
Päärynäkiisseli
Purjokeitto

Tiistai (8,50/7,50 €)

Maksa-pekonipaistos
Aprikoosivispipuuro
Mustajuurikeitto

Keskiviikko (8,50/7,50 €)

Siskonmakkarakeitto
Pannukakku ja hillo
Kasvispihvit ja kermaviilikastike

Torstai (8,50/7,50 €)

Kauraleivitetty silakkapihvit
Kirsikka-mustikkakiisseli
Tomaattikeitto ja raejuusto

Perjantai (8,50/7,50 €)

Kinkkukiusaus
Luumu-omenapuuro
Herkkusienikeitto