Ajankohtaista

Artikkelit

Avoimet ovet
Ryhmäkotien elokuun tapahtumakalenteri
Kaikille avoin kesätoiminta!
Ryhmämuotoista ravitsemusohjausta yli 65-vuotiaille ja siihen liittyvä tutkimus ravitsemuksen yhteydestä toimintakykyyn.
Kohtaamistaiteen ryhmän toiminta ja taideteokset
Jalkaterapeutti (AMK) Sari LIndholm
Kohtaamistaiteen ryhmä
Kaverikoirat
Maahanmuuttajat ja ikäihmiset kohtasivat Omakotisäätiöllä
Töihin Omakotisäätiölle, kesätöitä, sijaisuuksia
Omakotisäätiön ravitsemuksen kehittäminen
Yhdessä parempi elinympäristö
Tervetuloa Kuntojumppaan kaikki Puotilan ikäihmiset!
KANTO-hanke edistää Puotilan alueen ikäihmisten kotona selviytymistä
Turvallisen lääkehoidon tunnustus
Tarinasäveltäminen
Kotisiivous palvelusetelillä
Varo valepoliisia - Poliisi ja pankit eivät kysele pankkitietoja tai tunnuksia puhelimitse
Kotipalvelun tukipalveluja

Maahanmuuttajat ja ikäihmiset kohtasivat Omakotisäätiöllä

03.12.2018 14:27

Omakotisäätiö järjesti Puotilan alueen ikäihmisille ja maahanmuuttajille tilaisuuden tutustua toisiinsa mukavan toiminnan lomassa. Ikäihmiset ja suomen kieltä opiskeleva maahanmuuttajaryhmä kutsuttiin yhteiseen tuolijumppaan.

Omakotisäätiöllä kehitetään nyt toimintaa asumispalvelujen lisäksi myös koko Vartiokylän alueen ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. KANTO-hankkeen (2018-2021) avulla pyritään tavoittamaan tukea tarvitsevia ikäihmisiä, ehkäistään yksinäisyyttä ja tarjotaan mahdollisuus tutustua muihin alueen asukkaisiin sekä osallistua itseä kiinnostavaan toimintaan lähellä kotia. Myös maahanmuuttajille tarjotaan mahdollisuus päästä vapaaehtoistoiminnan avulla osalliseksi alueen yhteisöllisestä toiminnasta.

Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Omakotisäätiön kuntoutus- ja harrastetiimin, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton (Valli ry) sekä Helsingin Evankelisen Opiston (HEO) kanssa. HEO on vapaan sivistystyön koulutuksiin erikoistunut kansanopisto, joka järjestää muun muassa maahanmuuttajille suunnattua lukutaitokoulutusta yhteistyössä Vihreä sivistys- ja Opintokeskus Vision sekä Työväen sivistysliiton ylläpitämän TSL-opintokeskuksen kanssa. Koulutus perustuu kokonaisvaltaisen kotoutumisen periaatteeseen. Osallistujille tarjotaan mahdollisuuksia tutustua ja osallistua ohjatusti erilaisten järjestöjen ja yhteisöjen toimintaan sekä vapaaehtoistyöhön.

Valli ry:n Ikäihmiset ja maahanmuuttajat yhdessä -toiminta tuo paikallisia vanhus- ja monikulttuurisuusalan toimijoita yhteen. Päivä vapaaehtoisena -toiminnassa maahanmuuttajat kokeilevat vapaaehtoistoimintaa ja tutustuvat palvelutalojen tai hoivakotien arkeen.  Yhteisen toiminnan kautta maahanmuuttajat voivat tutustua ikäihmisiin, harjoittelevat suomen kieltä ja saavat kokemusta vapaaehtoistoiminnasta. Kieltä opitaan arjen vuorovaikutustilanteissa yhdessä tekemisen kautta. Samalla opiskelijat saavat kosketuksen kansalaisyhteiskuntaan ja työelämään. Vapaaehtoistyöhön osallistuminen voi myös edistää oman koulutus- ja työpolun löytymistä. Ikäihmiset puolestaan saavat uusia tuttavuuksia sekä vaihtelua ja mielekästä sisältöä arkeensa.

Marraskuisena perjantaiaamuna Omakotisäätiölle saapui HEO:sta yhdeksän maahanmuuttajaopiskelijan innostunut ryhmä opettajansa kanssa jumppaamaan yhdessä ikäihmisten kanssa. Iloinen puheensorina täytti Omakotisäätiön palvelutalon aulan, kun keskustelukielenä oli ainakin suomi, venäjä, englanti, saksa, arabia, kurdin kieli ja turkki. Apuna käytettiin elekieltä.

Venäjää äidinkielenään puhuva lähihoitajaopiskelija Aljona Zguralskaja oli valmistellut tilaisuuteen tuolijumpan ja kannusti opiskelijoita vuorovaikutukseen ikäihmisten kanssa. Aljona kertoi maahanmuuttajaopiskelijoille oman esimerkillisen tarinansa sinnikkyydestä suomen kielen oppimiseksi. Aljona valmistui juuri lähihoitajaksi ja aloitti työskentelyn lähihoitajana Omakotisäätiöllä.

Ilmapalloja, jumppaa ja iloista puheen sorinaa sisältyi Päivä vapaaehtoisena- vierailuun Omakotisäätiöllä. Yhteistyö ikäihmisten ja maahanmuuttajien hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseksi käynnistyi hienosti. Mukavia hetkiä on luvassa myös toiste, kun vapaaehtoistoiminnasta innostuneet opiskelijat vierailevat talossa jatkossakin viikoittain.

Birgitta Bakker, Hankekoordinaattori

 

Ajankohtaista

Avoimet ovet

13.08.2019 16:17

Poikkea pullakahville 21.8. kello 16-18. Puotilantie 3 A.

Lue lisää »

Ryhmäkotien elokuun tapahtumakalenteri

24.07.2019 17:13

Lue lisää »

Kaikille avoin kesätoiminta!

31.05.2019 10:02

Omakotisäätiö kutsuu Puotilan ja lähialueen varttunutta väkeä mukaan rentoon kesätoimintaan. Tule tutustumaan! Ryhmät ovat kaikille avoimia ja maksuttomia!  

Lue lisää »

Ryhmämuotoista ravitsemusohjausta yli 65-vuotiaille ja siihen liittyvä tutkimus ravitsemuksen yhteydestä toimintakykyyn.

12.04.2019 11:27

Ravitsemusohjauksen ja tutkimuksen toteuttaa Gerontologinen ravitsemus Gery ry. Voimaa ruoasta -ryhmät kokoontuvat Omakotisäätiöllä. Osallistuminen on maksutonta.

Lue lisää »

Kohtaamistaiteen ryhmän toiminta ja taideteokset

05.04.2019 16:25

”Kohtaamistaide on ryhmämuotoista kuvataidetoimintaa, josta voi saada tukea erilaisissa elämäntilanteissa. Kohtaamistaiteessa ihminen nähdään yhteisönsä jäsenenä ja toiminnassa korostuu kaikkien aistien käyttäminen. Tekeminen on porrastettu niin, että kokematonkin tekijä pääsee nauttimaan taiteen tekemisen esteettisestä lumosta ja teoksensa arvostavasta katselusta yhdessä vertaisryhmän kanssa. Kohtaamistaide pohjautuu japanilaiseen Clinical Art –systeemiin.”

Lue lisää »

Töihin Omakotisäätiölle, kesätöitä, sijaisuuksia

05.02.2019 14:27

Hei lähihoitaja tai lähihoitajaopiskelija Muistisairaiden vanhusten hoitaminen on meille sydämen asia. Meillä on kaksi palvelutaloa Puotilassa, joissa asuu 15 vanhusta ryhmäkodissa. Ryhmäkoteja on yhteensä viisi. Työt järjestämme siten, että vuorokauden aikana asukkaitamme hoitaa seitsemän hoitajaa ja sairaanhoitaja, joka toimii myös lähiesimiehenä. Osaamisen perustana on kuntoutumista ja toimintakykyä edistävä hoitotyö. Kuntoutus- ja harrastetoiminnan työntekijät ovat mukana asukkaiden arjessa.

Lue lisää »

Omakotisäätiön ravitsemuksen kehittäminen

30.01.2019 16:27

Kehitämme asukkaidemme ravitsemusta MNA-arvioinneista saatujen tulosten perusteella. MNA (Mini nutritional assessment) on ravitsemustilan arviointiin tarkoitettu kysymyssarja, jota voidaan käyttää ikääntyneiden henkilöiden virhe- ja aliravitsemusriskin arvioinnissa. Tavoitteenamme on ravintorikkaampi, monipuolisempi ja koostumukseltaan ikäihmisille sopivampi ruoka. Yritämme huomioida toiminnassamme ilmastonmuutoksen vaatimia toimenpiteitä valitsemalla vuoden aikojen mukaan kotimaisia tai muuten pienellä hiilijalanjäljellä tuotettuja raaka-aineita ja ruokatuotteita. Huomioimme raaka-ainevalinnoissa myös hinta-laatusuhteen.

Lue lisää »

Yhdessä parempi elinympäristö

04.01.2019 11:39

Lue lisää »

KANTO-hanke edistää Puotilan alueen ikäihmisten kotona selviytymistä

27.06.2018 15:45

Omakotisäätiön KANTO-hanke on hyväksytty STM:n Elämänoteavustusohjelmaan, jota koordinoi Ikäinstituutti ja Valli ry. Hanke kestää 3,5 vuotta. Hankkeen käyttötarkoituksena on muodostaa kokonaisuus, jossa yhdistetään uudella tavalla löytävä vanhustyö, vapaaehtoistyö sekä ikäihmisten omaehtoinen toiminnallisuus ja osallisuus. Kohderyhmänä ovat Puotilan alueen haasteellisen elämäntilanteen vuoksi kotiinsa eristäytyneiden ikääntyneiden osallisuuden edistäminen löytävän vanhustyön ja vapaaehtoistyön avulla. Yhteistyökumppaneina ovat Helsingin kaupunki, Metropolian AMK, Valli ry, Vartiokylän seurakunta ja Puotila-seura ry.

Lue lisää »

Turvallisen lääkehoidon tunnustus

04.05.2018 14:31

Omakotisäätiö on panostanut ikääntyneiden lääkehoitoon yhdessä Aino ja Eino Lääkehoitopalvelut Oy:n kanssa.

Lue lisää »
Ruokalista (19.08. - 23.08.)

Maanantai (8,50/7,50 €)

Kasvis-tonnikala-pasta
Vadelma-mustikkakiisseli
Kasvispihvit ja kermaviilikastike

Tiistai (8,50/7,50 €)

Talon Lounas
Valkosuklaamousse
Kesäkeitto

Keskiviikko (8,50/7,50 €)

Makkaraseljanka
Ruusunmarjarahka
Pinaattiletut ja kermaviilikastike

Torstai (8,50/7,50 €)

Kalapuikot ja perunasose
Ananaskiisseli
Kukkakaalikeitto

Perjantai (8,50/7,50 €)

Maksastroganov
Mustaherukka-vispipuuro
Peruna-valkosipulikeitto